fbpx

GAME DAY

Zápasové dny jsou vrcholem týdne kde by se měla zúročit odvedená práce mnoha aspektů týdne s jediným výsledkem tím je výhra a posun v celkové tabulce nebo z druhého pohledu nejlepší možný výkon jedince v zápase

 

 

Celkový soubor událostí za jeden týden, které mohou příznivě ovlivnit výkon týmu v zápasový den, by se sem celý rozhodně nevešel. Přesto je nad všemi dny jedna událost prioritní a tou je právě zápasový den, který nezačíná od první minuty kdy hráči vstoupí do kabiny ale obvykle před zápasovým ranním tréninkem.

 

Právě i v tento den existují desítky způsobů jak přispět k lepšímu výkonu

 

Výkon i výsledek zápasového dne od první minuty můžeme výrazně ovlivnit, toto není příliš diskutovaným tématem. Přesto se dá, zejména z pozice realizačního týmu, vybudovat tak, aby svůj tým vylepšil večer výkonnostní maximum a právě o tomhle celý článek je. Zde se přímo nabízí situace, kterou rozhodně všichni známe a s čím se setkáváme na denní bázi:

 

“ Už jsem na něco zvyklý, dělám to pořád stejně – vyhovuje mi to“

 

“ Za nás jsme dělali tohle a tohle – proč se to teď nedělá?“

 

Pokud se pohybujete ve světě a prostředí týmových sportů rozhodně jste se s tím setkali, o tom nepochybuji. Na tyto situace se nabízí otázka „a co když existují efektivnější a lepší způsoby jak podat v zápase lepší výkon?“. Konec konců, ať už je to silový trénink nebo týmový sport či individualita, pokud máme hlavním úkolem být v něčem lepší. Změnám se nevyhneme. Tak jako v silovém tréninku nic nefunguje do nekonečna ani v reálném životě tomu tak není a nebude. Za posledních několik dekád se průmyslový věk změnil v informační, bohužel si toho všímá ani ne 30% populace, proto někteří trpí a zůstávají na jednom bodě ,kdy jim systém hází pod nohy jeden klacek za druhým a jiní se vyvíjejí s dobou a svět kolem sportu je tomu velice podobný.

 

V souboru událostí je mnoho faktorů – od hormonálních pochodů hráčů nebo jejich teploty těla v první polovině zápasů. Vše se dá do jisté míry ovlivnit, proto i v nejprestižnějších ligách světa k tomu tak přistupují a na tyto postupy bylo zveřejněno mnoho potvrzujících článků se zkušenostmi trenérů a zároveň i spousty studií. Co víc tedy můžeme chtít než prověřené metody, které fungují? Přesto najdeme výjimky, kteří tvrdě brzdí dobu vývoje a škodí tak jen sobě samotným.

 

V článku nenajdete obvyklá doporučení, které jsou k přípravě esenciální. Za takové považuji kvalitní spánek, zvolení optimálního poměru a objemu makroživin, doplňky stravy, soustředěnost hráčů, jejich trénink v průběhu celého měsíce apod..

Taktéž se v článku neobjevují všechny strategie. Článek slouží k rozšíření povědomí o základních strategiích a podnětu promýšlet a brát zápasový den mnohem více ze široka ve více detailech. Opravdu totiž nestačí jen roller, video a aktivační cviky

 

 

STRATEGIE PRO ZÁPASOVÉ DNY U TÝMOVÝCH SPORTŮ

 

ROZDĚLENÍ STRATEGIÍ:

 

  • Strategie, které využíváme více jak 3 hodiny před začátkem zápasu (A)

 

  • Strategie, které využíváme méně jak 3 hodiny před začátkem zápasu (B)

 

  • Strategie, které využíváme během průběhu zápasu (C)

 

PRIMING EXERCISE (A)

 

  • Hladina testosteronu v dobu zápasu je stejně důležitá jako taktické pokyny pro hráče, protože úzce souvisí se schopností produkovat sílu, kterou hráči mají. Produkce síly má přímý vliv na rychlost, opakování maximální výkonu, sílu střely a více..  (Crewether et.al, 2009, 2012a, 2012b)

 

  • Hladina testosteronu obvykle upadá, nekvalitním spánkem, proto jak jsem psal v předchozím odstavci – je nesmírně důležité, aby hráči věnovali spánku neustálou pozornost a den před zápasem mu věnovali maximální pozornost.
    (V realitě u mladších hráčů kvalitu spánku určuje zejména počet zabití ve Fortnite nebo Call of duty. Protože to dělá jeden a ten hraje druhý den v pohodě, tak já můžu také)

 

  • Dále se koncentrace T odvíjí od nastavení vztahu každého jedince k cirkadiánnímu rytmu, kde ho mají hráči nejvíce v ranních hodinách. (Kreamer et al.., 2001, Teo et al., 2011a) Tento rytmus chceme během zápasového dne trochu obrátit a vytvořit vrchol ve večerních hodinách kde se obvykle zápasy odehrávají.

 

Pokud v ranních hodinách provedeme silový mikro trénink, můžeme výrazně ovlivnit produkci T  v odpoledních hodinách, ale i naopak!

 

  • Trénink jako takový může trvat 20 minut
  • V tréninku se budou objevovat variace jako například: Change directions sprints 8x20m + Bench press, Squats, Ballistic exercises

Ranní zatížení ovlivňuje hormonální profil hráče v odpoledních hodinách, efekt jako takový bude nejlepší mezi 6-33h po tréninku (Harrison et al, 2019)

 

  • Jsem si 100% jistý, že někteří hráči budou reagovat na jiné druhy cviků a tréninku lépe než ostatní a naopak. Proto se rozhodně vyplatí manipulovat s variacemi cviků a vyzkoušet i varianty countermovement jumps nebo plyo push ups apod.. (Fry et al..,1995)

 

V ranním tréninku se nikdy nedostáváme k váze která se blíží maximu pro daný počet opakování. V takovém případě se může dostavit opačný efekt snížení T.

 

ISCHAEMIC PRE – CONDITIONING (B)

Během rozcvičení bychom vždy měli dosáhnout zápasového tepu a i teploty v jaké chceme přibližně hrát první střídání. Špatné začátky zápasů, můžou být ovlivněné z velké části faktorem příliš statického rozcvičení před zápasem nebo využívání příliš neefektivních nástrojů jako jsou aktivace pomocí rezistenčních gum a uvolnění pomocí foam rolleru. Nejsem zastánce ani jednoho z nich, nicméně z druhé strany pohledu kdy někteří hráči trpí velkou úzkostí před zápasem může foam roller pomoct se trochu uvolnit.

 

  • IPC  ma vliv na cirkulaci krve ve svalech, která vede ke změnám koncentrace adenosinu a funkci intra-muskulárního adenosintrifosfátu známé jako ATP. (de Groot et al, 2010, Pang et al..,1995)

 

  • IPC pomáhá hráčům zlepšit celkový čas vyčerpání (oddálit) u anaerobních výkonů a aktivaci svalstva – hráči jsou tak schopni vydržet v zápase déle (Bailey et al…, 2012, Lisboa et al..,2016)

 

  • IPC a variace, které zvolíme se budou výrazně lišit jako priming exercise u každé individuality hráče některým pomůžou intervaly na kole, jiný mohou těžit z delšího běhu nebo sprintů se saněmi nebo explozivního circuitu. A vše i v jiném časovém rozmezí

 

Zde se nabízí kombinace plyometrických cviků jako jsou countermovements jump společně s pre-conditioningem pro zlepšení sprint repeated effort u hráčů v 3 hodinovém před zápasovém okně. (Sebastian Lagrange, Phillipe Roy, Pierre-Marc Ferland, Alan Steve Comtoins)

 

HEAT MAINTANCE (C)

 

Teplota svalů a těla může spadnout o 1,5 stupně celsia během 15 minutové přestávky (Lovell et al.., 2013, Mohr et al.., 2004) , což má přímý vliv na snížením fyzické kapacity v průběhu další části zápasu.

V reálném světě není možné u některých sportů poslat hráče během pauzy běhat a udržet tak teplotu výkonem (Hokej -výstroj). Reálné využití se zde ovšem nabízí u těch, kteří do té doby měli nízký čas na ledě nebo nehráli vůbec, aby byli připraveni se do zápasu dostat a udržet tak svou zápasovou flow.

V takovém případě postačí například 8 minut sednout na kolo a tak udržet teplotu k přípravě do další třetiny. Udržení teploty může vyvolat i cvičení skills v pauze, které se dá dobře využít u fotbalistů kde je hřiště volné a nepotřebuje žádnou úpravu.

Nastartování teploty je nesmírně důležité, zejména u hráčů kteří do této doby nehráli vůbec a zápas je v plném proudu. Úzce s výkonem v další části zápasu se pojí i doplňování elektrolytů během přestávek nebo zvolení výkonnostních doplňků jako je beta-alanine.

 

 

HORMONAL PRIMING (C)

 

  • Je aspektem který ma na starosti vždy trenérský štáb a zodpovídá za vše co se o přestávce týmu předá za feedback a informace. Některé projevy k týmu budou mít pozitivní vazby na motivaci do další části zápasu.

 

  • Individuální pozitivní feedback hráčům může způsobit větší koncentraci T a tím i celkovou výkonnost během zápasu.

 

  • Taktéž to může být i v opačném případě, kdy negativní feedback zvýší hráčům kortizol.  U některých hráčů, především tich méně zkušených, může způsobit že hráč bude k nepoužití a těžko můžeme očekávat zlepšení výkonnosti. Zde už musí využít každý trenér své intuice co hráč v danou chvíli potřebuje nebo nepotřebuje.

 

 

 

V úplném finále je zápas potřeba brát jako soubor několika cyklů toho co děláme, složený ve finální makrocyklus – podobně jako to děláme u tréninkové periodizace. Existuje obrovský počet možností, které lze implementovat. Velkou částí i nepřipravenosti do zápasů budou mitochondriální dysfunkce hráčů, které by si zasloužily článek taktéž.

 

 

 

 

 

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *